Werktuigkundige studievereniging Simon Stevin

Werktuigkundige Studievereniging Simon Stevin is de studievereniging van de opleiding werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. 

Simon Stevin Brugghelinck

Onze vereniging is genoemd naar Simon Stevin Brugghelinck, de eerste ‘Werktuigkundige’. Hij leefde van 1548 tot 1620. Stevin was erg breed georiënteerd, zo bewees hij dat kracht een vector was met zijn clootcransbewijs. Ook wij denken in de breedte zodat we onze leden zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn.

Onze vereniging telt rond de 1400 leden. Zo’n 150 leden zijn actief in de ongeveer 25 commissies. Er bestaan commissies in vele vormen, van de tapcommissie, tot de Symposiumcommissie. Deze diversiteit zorgt ervoor dat Simon Stevin een van de meest actieve verenigingen van Eindhoven is. 

Deze commissies en het Bestuur organiseren wekelijks activiteiten, gebaseerd op drie peilers: Onderwijs, Ontwikkeling en Ontspanning. Tevens proberen we een goede verdeling te krijgen binnen deze drie peilers. Zo is er voor elk wat wils.

Onderwijs

Onderwijs is een van de hoofdpeilers voor onze vereniging. Zo werken we met de faculteit Werktuigbouwkunde mee aan de ontwikkeling en kwaliteit van de opleiding. Om dat te kunnen doen is de vereniging vertegenwoordigd in allerlei overlegorganen op diverse niveaus. 

Tevens zijn we altijd beschikbaar voor onze studenten als er problemen zijn met de studie. Ook voor vragen kunnen de studenten bij ons terecht. Vervolgens zullen wij de problemen en vragen voorleggen aan onze faculteit.

Simon Stevin regelt diverse praktische zaken, zoals de introductieweek, de samenstelling van tentamenbundels en de verkoop van studieboeken met korting. 

Om de praktische vaardigheden van de studenten te vergroten nemen we initiatieven voor cursussen. Zo zijn er regelmatig las-, plaatbewerkings-, draai- en freescursussen.

Ontwikkeling

Om onze leden een bredere kijk te geven op de studie en het bijbehorende vakgebied, worden er regelmatig excursies naar bedrijven en lezingen georganiseerd. Deze proberen we zo breed mogelijk in te vullen.

Met deze activiteiten tonen de bedrijven zich aan de studenten. Zo krijgen de studenten meer inzicht in hoe de bedrijven de theoretische kennis omzetten in de praktijk en zien ze waar ze later terecht kunnen komen.

Ook hebben we een jaarlijks terugkerend Symposium en Europese reis. Het Symposium krijgt elk jaar een ander werktuigkundig interessant thema. De Europese reis is een kleine studiereis binnen Europa van ongeveer een week, ook deze wordt altijd toegespitst op één vakgebied. De grote studiereis, de Study Tour, wordt eens in de twee jaar georganiseerd, deze duurt dan ook drie weken en brengt je de hele wereld over. 

Deelname aan deze activiteiten is leuk, maar deze zelf organiseren kan natuurlijk ook. Binnen de commissies kunnen onze leden hun organisatorische, praktische en creatieve vaardigheden vergroten.

Ontspanning

Naast verbreding en ontwikkeling is ook ontspanning een onderdeel van je studententijd. Zo organiseert de studievereniging elke donderdag een borrel om bij te komen van een week hard werken. Tevens zijn er de zogenoemde speciaalborrels zoals de Sinterklaas- en de Duitse borrel. Naast deze wekelijkse gezelligheid is er ook altijd ruimte voor een feestje. Elk jaar is er wel een W-feest en een W-Hoog feest.

Aan de meer energieke leden wordt bij Simon Stevin ook gedacht. Zo begeven we ons jaarlijks naar Nijmegen om mee te doen aan de Batavierenrace, het grootste studentenevenement van Nederland. En ook een partijtje paintballen of waterskiën staan meer dan eens op de agenda.